Kinderyoga in het basisonderwijs bestaat uit speelse lichaamsgerichte oefeningen op het gebied van adem, houding, concentratie, samenwerking en ontspanning. We doen rek en strekoefeningen en spelletjes rondom de adem en de zintuigen. De kinderen leren hun aandacht richten. Inspanning wordt afgewisseld met ontspanning. Door de Yoga gaan de kinderen lekkerder in hun vel en in hun hoofd zitten. Veiligheid en plezier staan voorop, de yoga zelf is geen doel op zich, het is niet prestatiegericht, er is ruimte voor ieder kind om te zijn wie hij/zij is. Ik werk veel met de verbeelding en visualisaties (thema’s o.a. uit de natuur, dieren, mijn kinderboek) en oefeningen uit de mindfulness. 

 

In de lessen besteed ik tijd aan de sociaal/emotionele vaardigheden. Ik doe oefeningen rondom de vijf basisemoties (boos, bang, blij, bedroefd en neutraal).

Kinderyoga stimuleert creativiteit en de fantasie waardoor kinderen in contact kunnen komen met hun innerlijke wereld.

Ik gebruik mijn ervaringen uit het verleden als docent drama en beeldende vorming.

 

 

Waarom is yoga goed voor kinderen op school?

  • de kinderen zijn beter geaard en meer ontspannen
  • de aandacht en concentratie verbeteren
  • ze leren beter om bij zichzelf te blijven
  • het bewustzijn van het lichaam en van de gevoelens neemt toe
  • de kinderen leren beter hun grenzen te voelen en aan te geven
  • ze leren hun impulsen beter te beheersen

 

Ik geef lessen in de onder- midden- en bovenbouw. Afhankelijk van de leeftijd werk ik een half uur tot een uur met groepen van maximaal 15 kinderen.

Vanaf 2015 geef ik lessen op vrije basisschool de Kleine Johannes in Deventer en de Nicolaasschool in Schalkhaar. Ik geef regelmatig workshops voor kinderen in de bibliotheek. 

 

 

Wanneer lichaam en geest ontspannen kan je gemakkelijker tot concentratie komen